669
13:48
25.03.2025


Coğrafi Durum ve Doğal Yapı:

     Kütahya´nın 59 km güney batısında yer alan ilçenin yüzölçümü 298 km², rakımı ise 1000 metredir. Arazi genellikle ovalık ve bazı kesimleri de ormanlardan oluşmaktadır. İlçede Ege ve İç Anadolu´nun karasal iklimi hakimdir.

08-08-2017

 


Tarihçe:


        Heredot'un dünyanın en eski kavmi olarak nitelediği Frigler, Kütahya bölgesinde rastlanan ilk topluluktur. Büyük Frigya ve Küçük Frigya şeklinde ikiye ayrılarak yönetilen Frig devleti içinde Aizanoi, Küçük Frigya'nın önemli şehirleri arasında yer almaktadır. Friglerden sonra bölgede sırasıyla Kimmer, Lidya, Pers, İskender İmparatorluğu, Bergama Krallığı ve M.Ö.133'de Roma imparatorluğunun hakimiyeti görülür. Şehir Roma döneminde psikoposluk merkezi olarak önemini korumuştur.   Aizanoi Zeus Tapınağı                                                         

   

         1078'de Anadolu Selçuklu Devletini kuran Kutalmışoğlu Süleyman Şah aynı tarihte Kütahya'yı fetheder. Bölge Germiyan Beyliği kuruluncaya kadar Türklerle Bizans arasında sürekli el değiştirmiştir. 1097 haçlı seferleri esnasında bölge haçlılarca işgal edilir. 1176'da ise II.Kılıçarslan'ın Miryekefalon savaşında Bizans ordusunu yenmesinin ardından 1177 ve 1182'de Kütahya ve Eskişehir havalisini kati olarak Türkleştirir.

        Osmanoğulları'nın Batı Anadolu'ya yerleşmesi sırasında Çavdar Tatarları'nın Aizanoi bölgesine yerleşerek üs olarak kullanmıştır. İlçenin Çavdarhisar adını bu boydan aldığı bilinmektedir.

 

 İdari Yapı ve Nüfus:

       Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminin 31 Aralık 2024 verilerine göre ilçemizin köyleri ile beraber toplam nüfusu 6000 civarındadır. Bu nüfusun 2100'ü ilçe merkezinde, 3900'ü köylerde yaşamaktadır. İlçe merkezi 4 mahalleden oluşmaktadır ve toplam 23 köy bulunmaktadır.

 

Sütunlu Cadde

      

Kültür, Turizm:    

     Kütahya'ya 59 km uzaklıkta olan Çavdarhisar, Kütahya-Uşak Devlet Karayolu (D 240) üzerinde kurulmuş bulunmaktadır. İlçemizde 23 köy mevcut olup bu köylerin tamamının yolları asfalt kaplamadır. İlçeye bağlı köylerin tamamında kanalizasyon şebekesi mevcuttur. Elektrik, haberleşme, içme suyu, ulaşım hizmetleri açısından önemli bir problemi bulunmamaktadır. İlçeye yaklaşık 50.000 biletli yerli ve yabancı turist gelmekte olup turistlerin konaklaması için ilçemizde 2010 Eylül ayında faaliyete geçen Anemon Hotel´in 47 oda 108 yataklı bir butik oteli bulunmaktadır. Otel 2017 yılı itibariyle Gediz Otel adıyla hizmet vermiş olup şu anda aktif değildir. İlçemizde konaklamak için Borsa binası yanında yer allan Çavdarhisar Evi ile Uyar Otel hizmet vermektedir.


ÇAVDARHİSAR´DA SOSYAL HAYAT
 

Doğum:

        Yeni doğan çocuğa adını vermek için aile büyüklerinden dede, çocuğu kucağına alıp kıbleye doğru döner, çocuğun sağ kulağına ezan sol kulağına kamet okuyarak çocuğun adını verir. Genelde çocuğa yaşlı yakınlarının adları verilir. 

Düğün:

        Erkek çocukları ilkokula başlamadan sünnet edilmeye çalışılır. Çocuğunu sünnet ettiremeyecek durumdaki ailelerin çocukları belediye tarafından düzenlenen turizim festivalerinde toplu olarak sünnet ettirilir.
        Önceleri evlilik yaşı 20 civarında iken günümüzde ortalama evlilik yaşı 25 civarındadır. Başlık parası gibi bir adet yoktur. Düğün her iki aileninde uygun gördüğü bir tarihte yapılır. Önceleri tef ile oynanırken bu adet teknolojiye yenik düşerek yerini müzik çalarlara, bilgisayarlara bırakmıştır.
        Kız almaya konvoy halinde gidilir. Kız almaya damat gitmez. Kız alındıktan sonra ikindi namazını müteakip dini nikah kıyılır. Resmi nikah düğün töreni yapılmadan 5-10 gün önce kıyılır.
        Takıların ve giyim eşyalarının çevreye oranla maliyetinin yüksek olduğu ve ailelerin bunları karşılamakta güçlük çektiği anlaşılmaktadır. Takı, elbise, yemek vb. olmak üzere bir düğün 1.000.000 lira civarındadır.
        Sık olmamakla beraber zaman zaman akraba evliliğine rastlanmaktadır.

Askerlik:

        Çok önceleri askerlik çağına gelen gençler toplu halde törenlerle gönderilirken günümüzde yakın akrabaları tarafından sade bir şekilde uğurlanır. Uğurlanmadan önce yakınları tavuk, çamaşır, para gibi hediyeler götürür. Askere gidenler ise dönüşlerinde kına getirirler, bunları yakınlarına dağıtırlar.

Yayın Tarihi: 25.03.2025